Toimintakeskus perheyrityksenä

Toimintakeskusta voidaan tarkastella myös toisesta näkökulmasta – sitä voidaan tarkastella yrityksenä ja toisinaan myös perheyrityksenä. Suomessa on esimerkkejä, joissa perhe tai useampi perhe on hankkinut suuren kiinteistön alueineen ja pistänyt rohkeasti pystyyn toimintakeskuksen. Joissakin tapauksissa tilanne on saattanut olla sellainen, että jokin paikallinen perinteinen toiminta on ollut päättymässä, minkä vuoksi suuria kiinteistöjä on jäänyt tyhjilleen ja entisen tärkeän toiminnan paikalle on jäänyt ikään kuin tyhjä paikka. Näin voi käydä esimerkiksi, jos pieneltä paikkakunnalta poistetaan perinteikäs maatalousoppilaitos.
Tällaisessa tilanteessa rohkeat ja yritteliäät ihmiset saattavat laittaa tuumasta toimeen luodakseen jotakin uutta vanhan tilalle. Joskus tämä uusi juttu voi olla nimenomaan toimintakeskus. Tämä ei suinkaan ole kovin helppo ratkaisu, vaan vaatii runsaasti sekä määrätietoisuutta että kovaa työtä.
Toimintakeskuksen perustaminen vaatii uskallusta eikä toiminta välttämättä ole aina kannattavaa suurista ponnistuksista huolimatta. Toisaalta tällaisen keskuksen perustamisesta voi olla kyläyhteisölle hyötyä monin eri tavoin – eivätkä nämä kaikki tavat ole suinkaan taloudellisia.

Positiiviset vaikutukset

Toimintakeskuksella on pienelle paikkakunnalle runsaasti positiivisia vaikutuksia – se tuo paikkakunnalle elämää ja saattaa jopa estää aluetta rappeutumasta. Hyvät palvelut saattavat houkutella paikkakunnalle uusia asukkaita tai ainakin ehkäistä vanhojen asukkaiden mahdollisia lähtöaikeita. Monella pienellä paikkakunnalla on vaarana juuri se, että palvelut vähenevät, minkä mukana myös monia työpaikkoja menetetään. Tämän vuoksi yhä useampi pieni paikkakunta uhkaa autioitua asukkaiden muuttaessa työn perässä isompiin kasvukeskuksiin. Toimintakeskus luo alueelle työpaikkoja sekä tarjoaa alueen asukkaille mielekästä ja hyödyllistä tekemistä. Toimintakeskus saattaa vakituisen työn lisäksi pystyä tarjoamaan myös kesätöitä alueen nuorille, mikä on tosi hieno juttu paikallisen nuorison kannalta!

Jos toimintakeskuksessa on oma koulu, auttaa tämä lasten koulutielle lähtemistä. Monilla pienillä paikkakunnilla kun koulumatkat saattavat venyä yllättävänkin pitkiksi. Tällainen pieni kyläkoulu saattaa tarjota aivan omanlaistaan turvallista ja ihmisläheistä opetusta, jollaiseen suurissa kouluissa on vaikea päästä.
Toimintakeskuksessa saatetaan myös kasvattaa esimerkiksi luomutuotteita, kuten luomulaatuisia mansikoita. Tällaisten lähellä tuotettujen tuotteiden suosiminen on erityisen suositeltavaa ja luonnonmukaista. Luomupellot saattavat tarjota alueen asukkaille myös esimerkiksi perunoita, viinimarjoja, vadelmia sekä pensasmustikoita – muista herkuista puhumattakaan. Oman maan tuotteita voidaan käyttää hyväksi myös toimintakeskuksen omassa keittiössä. Vitamiinit kannattaa kerätä talteen talven varalle! Omien raaka-aineiden tuottaminen voi auttaa jopa vähentämään ruokailun aiheuttamia kustannuksia, puhumattakaan siitä, miten positiivisella tavalla lähellä tuotetut luomutuotteet voivat vaikuttaa terveyteen.

Toiminnan laajetessa se voi saada paikkakunnalla aikaan kunnostusbuumin – esimerkiksi eräällä paikkakunnalla on kunnostettu vanhoista rivitaloista asunto-osakeyhtiöitä sekä vuokrahuoneistoja asuntotarpeen kasvettua. Toimintakeskus voi tarjota myös matkailijoille aivan omanlaisiaan kokemuksia ja elämyksiä.
Kirpputorien avulla voidaan kierrättää hyväkuntoista tavaraa, jolloin sekä ostaja että myyjä hyötyvät. Kirpputorin tuotot voidaan myös käyttää hyväntekeväisyystarkoitukseen. Jos kirpputoria pidetään yllä talkoovoimin, voi tämä auttaa parantamaan kylän yhteishenkeä. Tämä voi auttaa nostamaan kyläyhteisön me-henkeä, mikä on erityisen tärkeää pienellä paikkakunnalla. Hyväntekeväisyyskohteiden suosiminen auttaa kohdemaissa asuvia köyhiä. Suomesta on toimitettu hyväkuntoista tavaraa esimerkiksi Viron ja Venäjän köyhille.

Toimintakeskuksen myötä alueelle saattaa syntyä myös monia muita palveluja. Esimerkiksi luontopolku saattaa tulla tarpeeseen, jos alueelle muuttaa uusia lapsiperheitä ja jos alueella alkaa käydä aikaisempaa enemmän matkailijoita. Talvella saattaa olla hyödyllistä pitää auki yhdyslatua, jolla niin paikalliset asukkaat kuin matkailijatkin pääsevät nauttimaan kauniista talvisista maisemista sekä hiihtämisen riemusta. Fysioterapiapalveluiden tarjoaminen voi tuoda helpotusta esimerkiksi nivelsäryistä kärsiville asukkaille ilman, että potilaan tarvitsee matkustaa omaa kotikuntaa kauemmas. Tämä voi omalta osaltaan lisätä asukkaiden hyvinvointia sekä viihtymistä.